Tuinoverkapping – Water – Zwart-Wit – Kalenders – Hoevinudie?

Tuinoverkapping – Water – Zwart-Wit – Kalenders – Hoevinudie?

Soekka of Tuinoverkapping
Afgelopen zondag hebben we hier in mijn familiekring -we hebben veel novemberjarigen- een feestje gevierd in ons nieuwe ’tuinhuis’. Eigenlijk een overkapping, waardoor we nog meer kunnen genieten van de natuur en de seizoenen. Ik noem het graag mijn ‘soekka’, het Hebreeuwse woord voor ‘loofhut’. In de Bijbel wordt zoiets voorgeschreven voor de viering van het Loofhuttenfeest en dat komt me goed van pas want ik zal er ook de gastheer zijn voor onze studiegroep Hebreeuws die er regelmatig in bijeen zal komen. Er staat een hoge tafel in met goede verlichting, zodat we de Schrift en de studieboeken er tot in de puntjes kunnen lezen en bespreken. Ik ben er gek op: zowel op de tuin met de bomen en de vogels als op de boeken en de taal. Het kennismaken met de joodse taal en daarmee met de semitische werkelijkheidsbenadering, die zo heel anders is dan onze westerse manier van denken en formuleren, boeit me hogelijk. Ik wou dat ik dat in mijn jongensjaren al ontdekt had: talen leren vraagt eigenlijk een jeugdig brein! Gelukkig is ‘de wijsheid der jaren’ ook een nuttig hulpmiddel!

Water
Zoals ik hierboven al vermeldde, hebben we zondag de tuinruimte (pardon: soekka!) ook gebruikt om een aantal familieverjaardagen gecombineerd te vieren: een zus en twee broers van ons en enkele neven en nichten werden weer een jaar ouder. Gelukkig is ons grote gezin van vroeger (vijf meisjes, vijf jongens) nog volop in leven, zodat we heel wat van vroeger kunnen ophalen en elkaars wel en wee kunnen opvangen.
Wat me opviel bij de erbij behorende borrel was dat de helft van het gezelschap water (liefst zelfs kraanwater) koos uit de vele dranksoorten die beschikbaar waren. Dat schijnt tegenwoordig mode te zijn! Mij schoot een studentenlied van vroeger te binnen, volgens Google toegeschreven aan Dionysius Cato ofwel Catunculus uit de derde eeuw na Chr., dat als volgt luidt: Bonum vinum bibant homines, animalia cetera fontes…Laten de mensen goede wijn drinken en de overige beesten (bron)water…. U begrijpt dat ik het niet bij water heb gelaten!

Zwart-Wit
Tot mijn verbazing heeft men zich -tot nu toe- niets aangetrokken van mijn oplossing voor het zwarte piet-conflict!! Men denkt nog steeds dat het probleem kan worden opgelost door het roetveeg-idee of door allerlei van de overheid uitgaande maatregelen. Terwijl ik al eerder verkondigd heb dat er een even eenvoudig als rechtvaardig als effectief einde aan de gevechten komt als iedereen nu eens naar mij zou luisteren!! Verplicht elke kandidaat-zwarte piet zijn tronie aan de ene kant volop wit te schilderen en aan de andere kant volop zwart. En zich voortaan zwartwitte of witzwarte piet te noemen. Probleem opgelost! Sinterklaas moet gewoon blijven zoals hij is: daarmee lijkt hij genoeg op de achterhaalde en dus oeroude figuur van het vroege christendom. Zo, en nu maar afwachten wie er in de zak of met de roede naar Spanje zal worden afgevoerd!

Kalenders
De nieuwe kalenders, dus voor 2020, zijn al volop in de handel. Ook daarop zal Sinterklaas wel invloed hebben gehad en wie weet Kerstmis al. Zelf heb ik het hele jaar door twee totaal verschillende uitgaven op mijn bureau liggen: de leerzame Historische Scheurkalender en de soms grappige en ook wel eens leerzame St. Gerarduskalender. Ze geven me elke ochtend even een wetenswaardigheidje of een oppeppertje mee voor de nieuw begonnen dag, bij mij meestal voorafgaand aan de korte bijbellezing die ik via de computer ontvang van Hebreeuwskenner-professor Piet van Midden. Hij noemt zijn korte bijbelfragmenten ‘efemeriden’ wat ”eendagsvlinders’ betekent en ik kan hem goed volgen dank zij onze Hebreeuwsgroep. Zo kom ik ’s morgens goed op gang.

Hoevinudie?
Ik heb op de nieuwe Gerarduskalender alvast even gekeken naar mijn verjaardagsdag: 12 april. Die valt volgend jaar op eerste paasdag. Ik dacht in eerste instantie dat het op een zaterdag zou zijn, want dit jaar was het een vrijdag, maar 2020 is een schrikkeljaar, dus dan schiet je een extra dag verder door. Ik zocht de schrikkeldag op: zaterdag 29 februari 2020. Er wordt op die dag een mooi Japans spreekwoord meegegeven: “Het onzekere maakt het leven hier de moeite waard”. Om over na te denken!