Uitvaart – Koud – Verkiezingen – Milieu – Hoevinudie?

Uitvaart – Koud – Verkiezingen – Milieu – Hoevinudie?

UItvaart
Ouderen -zoals ik- krijgen nogal eens te horen: blijf je agenda niet té leeg houden als je gepensioneerd bent, blijf betrokken bij wat er wordt georganiseerd, anders kwijn je weg achter de geraniums. Mij is dit laatste gelukkig sinds mijn vijfenzestigste niet overkomen. Maar nu ik tegen de tachtig loop, ben ik nogal blij als ik ’s morgens in mijn agenda een ‘schone’ dag constateer. Je maakt op mijn leeftijd ook steeds meer onderscheid tussen ‘aantrekkelijke verpozing’ en ‘dingen waar je tegenop ziet’. Aan voorgaan in uitvaarten bijvoorbeeld probeer ik meestal te ontkomen, behalve natuurlijk als het om een overledene gaat met wie ik een persoonlijke band voelde.
Zo heb ik afgelopen zaterdag de afscheidsdienst geleid van de moeder van een echt Hoorns gezin met wie ik vaak contact had en van wie ik ook de meeste kinderen kende. Ze was lange tijd bij de parochie Hoorn betrokken en ging indertijd ook meermalen mee met de bijbelse reizen die ik (samen met mevrouw Wester!) organiseerde. Er was een grote opkomst bij haar uitgeleide, zowel in de Hoornse Koepelkerk als op het kerkhof aan de Drieboomlaan. Dan voel je dat ‘de kerk’ soms toch een kostbare vorm van geestelijk contact kan zijn, met elkaar en met ‘het hogere’.

Koud
Zowel in als buiten het kerkgebouw was het die dag ‘van binnen’ dan wel warm, maar ‘van buiten’ steenkoud. En dat terwijl we aan de tweede helft van maart begonnen waren en er al enkele lentedagen achter ons lagen. Maart roert zijn staart, leerden we vroeger. In onze jeugd hoorde kou er gewoon bij en gingen we met gemak door weer in wind, eventueel met bivakmuts en wanten. Ook dat is nu -bij mij althans- anders: gauw de auto in en uit. Terwijl een stevige winterwandeling door iedere dokter wordt aanbevolen. Nou ja, ik neem wel een extra sinaasappel!

Verkiezingen Gemeenteraad
Morgen ga ik (te voet!) naar het stembureau aan de Koepoortsweg voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op de kandidatenlijst staan nogal wat bekenden van me. Zo zelfs dat ik graag meerdere stemmen zou willen uitbrengen. Trouwens: twee stemmen heb ik wel: een voor de raad en een voor het referendum. Op beide fronten ben ik deze keer een ‘zwevende kiezer’: op het eerste: welke partij (in elk geval op een vrouw), op het tweede: zal ik eigenlijk wel stemmen? Nog één nachtje slapen!

Milieu
Vorige week was ik bij een boeiende avond van de gespreksgroep waar ik aan meedoe. Over het milieu. Ik heb me erover verbaasd hoeveel practische en haalbare tips er op tafel kwamen. Terwijl ik aan het begin van de avond dacht: ‘Wat kan ik daar nou aan doen?’, voelde ik me bij thuiskomst een beetje een bekeerling. ‘Milieubewust’ speelt zich niet alleen af in de tuin, maar ook in de vakantie, in de keuken, in de badkamer, bij het winkelen, in de supermarkt, en zelfs: op het kerkhof!

Hoevinudie?
Lang niet alle grapjes van mijn Gerardusdagkalender vind ik leuk en soms snap ik er de humor niet van. Maar deze geef ik u door:
Psychologen
Twee psychologen komen elkaar tegen. De een vraagt aan de ander: Zeg, weet jij hoe laat het is? Zegt de ander: Nee, geen idee, ik heb geen horloge om. Zegt de ander: Jammer, maar het was toch goed dat we daar eens met elkaar een fijn gesprek over hebben gehad!