Vakantie – jonge mezen – R’dam-Den Haag – Pinksteren – Hoevinudie?

Vakantie – jonge mezen – R’dam-Den Haag – Pinksteren – Hoevinudie?

Vakantie
Ik ben al weer bijna twee weken terug uit Limburg. Rond Hemelvaartsdag hadden we daar een degelijk ingericht vakantiehuisje (zoiets noemt men daar ‘een châletje’!) vanwaar mijn zus en ik een mooie uitvalsbasis hadden naar Duitsland (Aken e.o.) en naar Vlaams Kempenland (Scherpenheuvel e.d.!). Maar Limburg zelf had ons (met het mooie weer daar) ook veel te bieden. Zoals een zonnige boottocht over de Maas en de St. Servaesprocessie in Maartricht. Aan lezen kwamen we niet veel toe: eigenlijk maar één boek: de nieuwe, pas uit het Engels vertaalde biografie van Napoleon. De tweede vakantieweek brachten we door in Rotterdam: de nieuwe marktkoophal, de Koolhaastoren, het Centraal Station met alles d’rop en d’ran en …. de film Ventoux! Al met al misschien wel de fijnste veertien dagen van dit jaar!

Jonge Mezen
Na thuiskomst natuurlijk meteen in het mezenkastje gekeken. De oudertjes waren net bezig hun kroost het nest uit te duwen en via het erin opgehangen cameraatje kon ik op mijn computer zien hoe dat er in de vogelnatuur aan toegaat. De vleugeltjes zijn nog maar nauwelijks sterk genoeg om ze bij het uitvlieggat te krijgen. En daarna blijft het keurige nestje verlaten achter. Want ze komen nooit meer op hun uitgangspunt terug: de wijde wereld is hun bestemming. Een uitgevlogen jonge vogel zijn, dat lijkt me het volmaakte leven.

Rotterdam-Den Haag
Je kunt tegenwoordig met de Rotterdamse Metro zelfs Den Haag bereiken. Wij dus naar het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. We troffen het: veel vragen, veel antwoorden, dus veel bekende politici en regeringsleden in levende lijve. Daarna een hoofdelijke stemming (met alle namen en bijbehorende stemmen) en nog een afscheidsceremonie rond de fractievoorzitterswisseling (scrabble!) van Groen-Links. En nog een koninklijke onderscheiding voor een PVV-er! We voelden ons belangrijke democratische getuigen!

Pinksteren
Zoals intussen een beetje traditie is geworden, mocht ik op Pinksteren voorgaan in mijn geboortedorpskerk (scrabble?) in Onderdijk. En zelfs een veertig jaar dienstgedaanhebbende (scr.?) collectant in de bloemetjes zetten. Ik kreeg zelf ook als dank een flinke bos dieprode pioenen, nog helemaal in de knop. Rood is de liturgische kleur van Pinksteren. Die zijn nu prachtig opengebloeid en prijken trots op mijn tafel. Wat een weelderige topbloemen zijn pioenrozen in hun volle glorie!

Hoevinudie?
Komt een klant bij de slager:
Verkoopt u ook tong?
Nee, dan moet u bij de visboer zijn.
Komt de klant bij de visboer:
Verkoopt u ook tong?
De visboer zwijgt.
Zegt de klant: Waarom zwijgt u?
Zegt de volgende klant:
Zijn tong verloren!