Vakantielektuur – Vakantie – TV-verslaafd? – Bloemenpracht – Hoevinudie?

Vakantielektuur – Vakantie – TV-verslaafd? – Bloemenpracht – Hoevinudie?

Vakantielektuur
Met genoegen lees ik in deze dagen ‘De Bourgondiërs’ van Bart Van Loo (hoort te zijn: Bart van Loo!). Op blz. 29-30 stond iets over de strafmaatregelen van de Germaanse Bourgondiërs, waar ik een nachtmerrie van kreeg: Bij het stelen van een afgerichte valk werd hoofd of borst van de dief met een stuk vlees bedekt, waarna de roofvogel vrijelijk zijn honger mocht stillen.

Vakantie
Het was de vierde van de twaalf Nederlandse provincies waarvan mijn zus en ik er elk jaar één uitzoeken om onze vakantie in door te brengen. Noord-Holland. En dan speciaal de noordkant, die Hollands Kroon genoemd wordt. En natuurlijk ook Texel. Wat was het mooi in Kolhorn en gezellig in Schagen! Volgend jaar is Groningen aan de beurt.

TV-verslaafd?
In ons vakantiehuisje werden we wel op de proef gesteld op het punt van TV-verslaafdheid. Er was op het overigens heldere scherm van het moderne tv-toestel maar één kanaal schikbaar: NPO-1. En dat terwijl het vrouwenvoetbalkampioenschap vaak niet op het eerste net werd uitgezonden. Achteraf vonden we het wel een goede afstraffing van onze neiging om ook in de vakantietijd de televisie aan te zetten.

Bloemenpracht
Toen we thuis kwamen bleek het wilde gras-veld dat door onze tuinman-broer pal aan de straatkant van ons huis aan de Hoornse Joh. Poststraat is aangelegd, als door een wonder veranderd te zijn in een veelkleurige bloemenzee met allerlei rode, gele, witte, paarse, blauwe en groene enz. enz. veldbloemen. Klaprozen, koolzaad, korenbloemen, magrieten en madeliefjes, violieren, asparagus enz. enz. Laat alle bloemen bloeien, adviseerde een vroegere collega altijd. Vooral fietsers en wandelaars genieten ervan. En misschien ook de bouwvakkers die aan de overkant druk bezig zijn met het bouwen van een hele serie huizen voor onze toekomstige overburen.

Hoevinudie?
Humor is een gevaarlijk wapen.