Vigilie – Klimaat – Opruimen – Efemeriden – Takoptakaf – Hoevinudie?

Vigilie – Klimaat – Opruimen – Efemeriden – Takoptakaf – Hoevinudie?

Vigilie
Komende zaterdag is het Sinterklaasavond. De eigenlijke feestdag is een dag later: 6 december: sterfdag van Nicolaas van Myra in Zuid-Turkije in de vierde eeuw. Dit jaar valt het heerlijk avondje dus op de ‘heiligavond’ vóór de zondagse verjaardag van de goedheiligman. Wat ik nooit geweten heb -maar nu vernam-, is dat het zgn. vigilievieren -zoals bv. kerstavond, oudejaarsavond en vastenavond- niet van christelijke oorsprong is maar van Joodse. De sabbathviering begint immers al sinds de vroegste bijbeltijd op de avond vooraf: de vrijdagavond dus.

Klimaat
We leven natuurlijk allen mee met de klimaatconferentie in Parijs. Gelukkig dat de lichtstad weer eens positief in het nieuws komt. Ik heb overigens dubbele gevoelens bij het probleem van de temperatuuroploop in de natuur. Ik weet wel: koudere winters zijn gezonder, maar ik vind het toch prettig dat ik probleemloos met mijn auto de weg op kan en dat mijn energierekening tegenwoordig meevalt!

Opruimen
Opruimen is zo nu en dan nodig. Anders word je levend begraven in je eigen huis. Ik worstel al jaren met veel te veel bewaren en ben dan soms jaloers op de opruimzuchtigen. Maar vorige week las ik een stelling van een promovendus die me een hart onder de riem stak: ‘Wie van opruimen houdt, is te lui om te zoeken!’.

Efemeriden
Elke werkdagochtend voltrekt zich -denk ik- in het leven van ieder van ons een vast ritueel: ogen openen, op de klok letten,opstaan, toilet, wassen, tanden poetsen, kleden, scheren, wat eten en drinken, krant inkijken enz. Om ook geestelijk goed te starten lees ik een of twee gedichten en een stukje bijbel. Dan gordijnen openen, planten bewateren, tuinvogels voeren, kalenders updaten en mails lezen. In het weekend gaat het er meestal enigszins anders aan toe. Door de week wordt me de laatste tijd het bijbellezen gemakkelijk gemaakt door -zoals ik u al schreef- de hooggeleerde Piet van Midden die dagelijks op de computer een ‘efemeride’ voortovert via het internet. Stukjes bijbelhebreeuws waar wat bijzonders mee is: taalkundig of/en inhoudelijk. Heel boeiend en verrijkend. Inspirerend voor preek-makers. Hij heeft rond de driehonderd volgers, liet hij zich ontvallen.

Mezen: tak op, tak af…
Mijn mezenkastje is winterklaar. Keurig schoongemaakt en alvast voorzien van enige bodembedekking. Ik zie ze (misschien de kleintjes van het vorige seizoen?) in de tuin scharrelen -tak op, tak af..- maar nestelen doen ze nog niet. Ik houd ze in het oog via een cameraatje (niet: kameraadje!) aan het binnendak van het kastje en ben nieuwsgierig wanneer ze sedentair worden.

Hoevinudie?
Ik krijg nogal eens de vraag: Wat is eigenlijk poëzie? Laatst las ik ergens een zeer treffende definitie: ‘De stilste woorden’.