Voetbal – Dagprogramma – Bestuur verjongd – Huijgens – Hoevinudie?

Voetbal – Dagprogramma – Bestuur verjongd – Huijgens – Hoevinudie?

Voetbal
“Meidenvoetbal” telt tegenwoordig mee in onze mondiale samenleving, althans in het (kleine) geëmancipeerde en mondige gedeelte daarvan. Hoe boeiend het ook is om sportieve vrouwen achter een bal te zien aanhollen, het voetballen van jongens en mannen heeft voorlopig nog wel de overvoet, internationaal en zelfs in de Nederlandse sportwereld. Met genoegen volg ik dan ook de verrichtingen van de club toppers die door Van Gaal wordt voorbereid op Qatar: hoe meer ik ervan zie op tv, hoe meer verstand denk ik ervan te krijgen en als ik alleen ben, vind ik mezelf al aardig deskundig. In elk geval geniet ik van het spektakel. Maar ik vermijd, eerlijk gezegd, de gesprekken met anderen erover, want dan vallen meestal mijn kennis en inbreng en eventuele opinie in het niet. Ik moet nog veel leren!

Dagprogramma
Mijn deskundige schoonzus verzorgt elke keer keurig deze halfmaandelijkse nieuwsrubriek. Niet inhoudelijk, maar qua vormgeving. Dat doet ze zelfs voor heel mijn site, zodat ze me laatst adviseerde het korte biografietje dat daarop voorkomt eens aan te passen aan mijn intussen -na de coronaperiode- veranderde levensfase. Ik heb dat zo netjes mogelijk gedaan, maar daarbij merkte ik dat ik intussen door mijn leeftijd meer met mijn alledaagse thuisprogramma in de weer ben dan met wat ik nog buitenshuis kan opbrengen. Je wereld wordt kleiner, zeggen ze dan. Logisch: lichaam en geest krimpen na je tachtigste meer en meer in en alles lijkt wel meer moeite te gaan kosten, zelfs douchen en lezen. Nou ja, zolang er nog wat overblijft, wil ik niet klagen.

Bestuur verjongd
Toen ik mijn huis (de voormalige pastorie van de Hoornse Engelbewaarderskerk) overdroeg aan een beheersstichting, werd bij de notaris bepaald dat het een familiestichting met de naam ‘Margriet’ zou zijn. Het bestuur ervan bestond in eerste instantie uit mijn broers en zussen en hun partners. Ik besefte natuurlijk dat die na enkele jaren vervangen zouden moeten worden en ik vroeg me af of er voldoende neven en nichten daarvoor ‘ín’ zouden zijn. Tot mijn vreugde was dat volop het geval. Kortgeleden is er uit hun midden een nieuw bestuur geïnstalleerd. Mijn ouders, die ons vroegere huis in Onderdijk ‘Margriet’ noemden, keken instemmend toe.

Huijgens
Een van mijn oud-leerlingen op Hageveld -hij is in de literatuurwetenschap verdergegaan- heeft samen met een vrouwelijke collega een prachtig boek uitgebracht over een zeer bijzondere Nederlander uit de ‘Gouden’ eeuw: Constantijn Huijgens, secretaris van de toenmalige Oranjes. Volgens kenners was hij de enige Nederlandse ‘homo universalis’ ooit, die haast alle kunsten en wetenschappen van zijn tijd beheerste: van dichtkunst tot krijgskunst. Op deze site heb ik zijn ‘Heilighe Daghen’-gedichtenserie indertijd weergegeven. Het nu uitgegeven boek is een soort brievenbiografie met facsimile’s van brieven van en aan hem in chronologische volgorde en historisch geïllustreerd en geannoteerd. Boeiend!

Hoevinudie?
Een tuinervaring! Wat een verschil: een mezennestje of een duivennest! Het eerste: een keurige residentie achter een klein gaatje; het tweede: een bouwvallig rommeltje.