Wakker – Energie – Buurtbouw – Hemelvaart – Hoevinudie?

Wakker – Energie – Buurtbouw – Hemelvaart – Hoevinudie?

Wakkerworden
’s Morgens bij het wakker worden (omdat de nieuwe dag bij me aanklopt) is het altijd een te nemen besluit: o ja, ik moet eruit! Licht aan (zo nodig), gordijnen open, badkamer in, kleren aan, ranten gehaald, stukje bijbel gelezen, tv-nieuws aangezet, enz. enz.: een vast ritueel. De laatste tijd houd ik me bovendien aan twee nieuwe ‘programmapunten’: één geestelijk: de kruiswoordpuzzel van Trouw, en één lichamelijk: een flinke beker tomatensap als maagopener. Die twee bevallen me goed: ik voel me echt wakker als ik die alvast heb afgewerkt!

Energie
Bij het ouder worden valt me steeds meer op dat zelfs de gewone energievragers, zoals een boek lezen of een gesprek voeren, een extra concentratie vragen die niet meer zo makkelijk op te brengen is als in de jonge jaren. Een inhoudelijk wat zwaarder boek en een diepergaand gesprek gaan me niet meer zo gemakkelijk af: ze mogen niet meer zo lang duren en ze dringen niet meer zo moeiteloos tot me door. Gelukkig zijn mijn ogen -na een staaroperatie- weer prima, maar aan mijn gehoor moet nodig wat gebeuren. Het lijkt wel of de energie van je lijf zich niet meer zo spontaan aanbiedt als in vroeger dagen. Ook fysieke energie blijkt een kostbare zaak!

Buurtbouw
Ons huis hier in Hoorn-Noord wordt aan twee kanten belaagd! Er moet volgens de gemeente en de woningbouwinstanties in onze ‘jaren zestig-wijk’ nodig de nodige nieuwbouw komen. De ouderwetse eengezinswoningen en flats aan onze noordkant zullen worden vervangen door modernere, grotere (en duurdere!) huizen en aan onze zuidwestkant zal op de plek van de vroegere opvangschool een (gelukkig niet al te hoge) torenflat komen met de nodige appartementen. Hoorn-Noord staat bekend als een prettige, graag gekozen woonwijk op loopafstand van station, ziekenhuis, verpleeghuis, warme bakker, supermarkt(en), sportschool en uitvaartcentrum en moet natuurlijk met de tijd mee: langzamerhand verdwijnt de naoorlogse soberheid uit onze omgeving.

Hemelvaart en Pinksteren
Op deze twee gedenkwaardige zomerdagen is de natuur meestal op haar hoogtepunt. De kleurrijke voorjaarsplanten en lentebloemen hebben hun wake-up-periode achter de rug en in zekere zin is de kleur groen van het doorgroeiende gebladerte nu dominant en voorlopig misschien wat saai, maar de bladeren zijn al sterk geworden en de klein beginnende blaadjes en vruchtjes vertonen zich als beloften van wat komen gaat aan bloemen en oogst. Moeder natuur is een rijke dame! De liturgie van de kerk weet ervan: Galileërs, wat staat gij te kijken…. De Geest des Heren heeft het aardrijk weer volgemaakt …

Hoevinudie?
Erasmus: Oude mensen zijn voor de tweede keer kind.